Romana Engleza Maghiara
 


Romania/Regat
MMHTN
Trecutul

Pentru majoritatea romanilor, Holocaustul este inca o notiune abstracta despre un genocid terifiant ce s-a petrecut in alta parte („nu pe teritoriul Romaniei"), undeva in Europa de Vest, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. La momentul construirii acestei pagini web, in 2005, simpla incercare de a aduce intr-o discutie publica subiectul contributiei Romaniei la imaginea generala a Holocaustului creeaza inca frustrare printre oamenii neinstruiti si neinformati din Romania, in ciuda rezultatelor prezentate de catre Comisia Internationala asupra Holocaustului din Romania, condusa de catre laureatul Premiului Nobel, Prof. Elie Wiesel.

Din nefericire, privit la scara diferita, insa nu mai putin importanta, exista inca foarte multi intelectuali si lideri de opinie romani care imbratiseaza atitudini de minimalizare sau chiar negationiste, datorita lipsei de informare, a unei ratiuni eronate si a interpretarilor personale partinitoare.

Urmand o serie de declaratii ce aveau menirea de a crea confuzii, privitoare extinderea Holocaustului si asupra Romaniei, emise in 2003 de catre insusi Guvernul Romaniei si de catre fostul presedinte Ion Iliescu, a fost creata o Comisie Internationala de analizare a datelor existente, aceasta prezentand rezultatele muncii sale in luna septembrie 2004.

In acest context, crearea unei " Resurse academice pentru studiul Holocaustului din Romania" (RASHR), co-sponsorizate de catre B'nai B'rith International si Conferinta pentru revendicari materiale evreiesti impotriva Germaniei, reprezinta o initiativa venita la momentul oportun, aducand o contributie la eforturile generale ale Romaniei de a se impaca cu propria sa istorie si de a promova cauza rememorarii Holocaustului si a educatiei avand aceasta tematica. detalii



 

 

 
 
© Copyright 2005, JAHF, 515 Huguenot Ave, Staten Island, NY 10312 info@jahf.org